This forum uses cookies. Click X button to hide this message. What is stored? 
Total Commander Forum Index Total Commander
Forum - Public Discussion and Support
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Ako vypnut cache do RAM pri kopirovani

 
Post new topic   Reply to topic    Total Commander Forum Index -> Slovak and Czech Printable version
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Gulliver
Junior Member
Junior Member


Joined: 18 Sep 2015
Posts: 2

PostPosted: Fri Sep 18, 2015 2:37 am    Post subject: Ako vypnut cache do RAM pri kopirovani Reply with quote

Zdravim, ako by som vedel vypnut cachovanie suborov do RAM pri kopirovani? Robi mi to problemy pri synchronizacii priecinkov a to tak, ze pri naslednom porovnavani podla obsahu sa posledne kopirovane subory neporovnavaju z fyzickeho disku ale z RAM. Vsimol som si to tak, ze ledka HDD zhasla skor ako sa dokoncilo overovanie. Ked sa napr. overuje 4GB subor, tak pri poslednych cca 30% (zalezi od velkosti RAM kolko sa tam zmesti), ledka HDD zhasne a porovnavaie naberie ovela vacsiu rychlost, pretoze sa len cita z HDD a z RAM, nie napriklad z disku C a D.

Ten isty problem mam aj pri kopirovani na usb kluc. Nepomoze ani nova funkcionalita "overit po skopirovani", tak isto to najpr cita z kluca, potom sa to sa to zrychli a overovanie sa dokonci z RAM a nie z usb kluca!

Pri manualnom vytvoreni MD5 k suboru na HDD a prekopirovani suboru s MD5 na usb kluc, je situacia taka ista. To znamena polovica suboru sa nacitava z usb kluca a to co sa zmestilo do RAM, tak z RAMky.

Priklady som uvadzal s usb klucom, ale je to uplne jedno skadial a kam sa kopiruje, vzdy nejaka cast suboru v RAM zostane, co by ani tak nevadilo.

Otazka znie preco sa data z RAM pletu do TC pri kopirovani alebo overovani kontrolnym sum?

Co sa s tym da urobit? Da sa to vypnut niekde vo windowse? Fyzicke odpajanie a pripajanie usb kluca alebo ext. HDD nie je najlesim riesenim.

Dakujem za pomoc
Back to top
View user's profile Send private message
Hacker
Moderator
Moderator


Joined: 06 Feb 2003
Posts: 10492
Location: Bratislava, Slovakia

PostPosted: Sat Sep 19, 2015 4:03 am    Post subject: Reply with quote

Ahoj Gulliver,
TC Help for F5 dialog wrote:
With the option Verify enabled, Total Commander reads the copied file again after copying finishes, and compares its MD5 checksum with the original. The disk cache will be bypassed.

TC robi, co moze, zvysok je na Windowse, resp. drajvroch. Neviem ti asi zial moc poradit, mimo toho odpojenia a pripojenia.

Roman
_________________
Mal angenommen, du drückst Strg+F, wählst die FTP-Verbindung (mit gespeichertem Passwort), klickst aber nicht auf Verbinden, sondern fällst tot um.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
MartinK
Junior Member
Junior Member


Joined: 19 Nov 2010
Posts: 23
Location: Brno, Czech Republic

PostPosted: Sat Sep 19, 2015 7:34 am    Post subject: Reply with quote

Podle me to nema NIC spolecneho s TC, ale s nastavenim Win.

Momentalne jsem na PC s WXP Professional SP3 32bit a zde by byl tento postup :

1/ Na libovolne diskove jednotce pravym tlacitkem Vlastnosti
2/ Zalozka Hardware (zde jsou zobrazeny vsechny diskove jednotky)
3/ Vybrat svuj USB disk a stisknout vpravo dole Vlastnosti
4/ Na zalozce Zasady si zvolit zda "Optimalizovat pro rychle odebrani" (nepouziva mezipamet) nebo "Optimalizovat pro vykon" (vyuziva pri zapisu mezipamet Windows)

Ted jsem se dostal i na W7 Ultimate SP1 32bit a postup je prakticky stejny, jen v bode 4 pro zobrazeni zalozky Zasady je nejdrive potreba s pravy administratora stisknout tlacitko "Zmenit nastaveni". Stejny postup prave overen i na W10 Pro 32bit, tak se to zda byt nezavisle na konkretni edici Win.

Kdysi jsem podobny problem resil (porovnavaly se mi data z pameti a ne disku) a mam pocit, ze vyse popsane reseni mi zcela nepomohlo. Je to ale davno a uz si detaily nevzpominam. Urcite si ale pamatuji, ze fungovalo "zkopirovat neco vetsiho odnekud nekam a tam to pak smazat". Toto "vytlacilo" z mezipameti puvodni data a nasledne se uz porovnavalo opravdu ctenim z disku. Taky je mozne, ze jsem nejdrive pouzival metodu "vytlacovani dat novym kopirovanim" a az nasledne objevil vyse popsane nastaveni Win.

Zkus a pak dej prosim vedet, jestli neco z toho pomohlo.

Martin
Back to top
View user's profile Send private message
Guliver
Junior Member
Junior Member


Joined: 12 Jan 2013
Posts: 5

PostPosted: Tue Oct 06, 2015 7:38 am    Post subject: Reply with quote

MartinK, diky za snahu ale nepomohlo to, resp. nie to to, co hladam. Ty popisujes vypnutie cache pamate fyzickeho hard disku, cize to co vyrobca uvadza ako vyrovnavacia pamat a byva v rozsahu 8MB az 64MB.
S tymto problem nemam, pretoze toto sa vypnut da, sice nie na kazdom ext. HDD. Napr. na disku v notebooku som to skusal, ale dost poklesli rychlosti pri kopirovani na ten isty fyzicky disk co sa dalo cakat, takze som to zapol naspat.

Problem je v tom, ze bez ohladu na tie nastavenia cache HDD, stale sa data bufferuju aj do RAM, co ma znepokojuje viac, pretoze cache HDD je na ten ucel robena pamat a ziaden operacny system do toho nezasahuje, takze podla mna to je na 99,9999% bez problemov.

Problemom je windows, pretoze si do RAM uklada subory a kedze v RAM bezi operacny system, ovladace, kernel a milion blbosti, tak riziko zlyhania je proste vacsie.

Pred rokom, som takto pochodil, ked som kopiroval 120GB na stary komp a neoveril som si integritu suborov a ani kontrolne sucty som nepouzival. Bola to chyba, ale na to som prisiel az potom, ked som tie data chcel prekopirovat naspat a zo srandy som si ich overil podla obsahu, a ejha dva 2GB subory boli poskodene. Ale kolko suborov sa poskodilo pri prvom kopirovani bez kontroly, to uz presne nikdy nezistim.

Ale googli som dalej a nasiel som par webov, ktore sa venovali optimalizacii SSD diskov. Tam sice riesili presne opacny problem, aby sa co najviac data nakopirovalo do RAM, ale aj tu som narazil. Windows umoznuje zvacsit mnozstvo dat, ktore sa umiestnia do RAM, ale uplne vypnut to nejde, pretoze v MS musia byt mudri ako radio.

Konkretne ide o parameter NtfsMemoryUsage v HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem ale nefunguje to, na co upozornuje niekolko webov napr. http://jnp.zive.cz/zvyste-velikost-mezipameti-souboroveho-systemu uplne na konci textu.

Takze mi nadalej nezostava nic ine, len fyzicky odpajat a pripajat disky a zbytocne restartovavat PC.

Este k spravaniu total commandera:

Urobil sol si maly test, spravil som MD5 jedneho cca 1GB suboru. Po dokonceni ten subor hned MD5-kou overim - to prebehne z RAM. Potom ked este raz kliknem na MD5, uz to nacitava z HDD. Tak isto aj po 3,4 raz. Ale nie je to pravidlom a zalezi aj na velkosti suboru a aj toho kolko sekund uplynie medzi prvym a dalsimi overeniami pomocou MD5. Ale spoliehat sa na to neda, to by vedel zistit len autor.

Uplne inak sa sprava Synchronizacia priecinkov, tam subory porovnava vzdy z RAM, hocikolko krat to po skopirovani dam overit (samozrejme podla obsahu).[/b]
Back to top
View user's profile Send private message
MartinK
Junior Member
Junior Member


Joined: 19 Nov 2010
Posts: 23
Location: Brno, Czech Republic

PostPosted: Tue Oct 06, 2015 2:15 pm    Post subject: Reply with quote

Guliver, mylis se, opravdu jsem nemel na mysli vypinani hardwarove cache disku. Dokonce ani netusim, zda to vubec lze. Vypnuti HW cache by ale byla stejne hloupost a zbytecna degradace vykonu zarizeni.

Mnou popsanı postup urcite Windows zakazuje tzv. zpozdeny zapis na dane zarizeni. To neznamena, ze naposledy zapsana data nejsou jeste chvili po zapisu i v RAM (nez je vytlaci jina data), ale to prece nejde ani jinak !!!
Kudy by se data z jednoho zarizeni do druheho dostavala, kdyz ne pres operacni pamet ???

Tvou posledni vetu o synchronizaci adresaru ctu pro jistotu jiz ponekolikate a tak, jak je napsana, je to absolutni nesmysl! Vcera jsem porovnaval podle obsahu dva oddily (100GB temer plne) na dvou fyzickych discich. Takze jsem mel asi 200 GB dat nacpanych v me RAM 2 GB ??? Asi jsi mel na mysli uvodni nacteni adresaru pred vlastnim porovnavanim. Toto je pri opakovanem porovnani samozrejme mnohem rychlejsi, ale nema to nic spolecneho s TC. Proste ma system nactenou adresarovou strukturu disku v pameti. Vlastni porovnavani dat je ale ctenim z disku. Tedy pokud neporovnavas tak male adresare, ze mohou byt oba nacteny komplet v pameti.

Cele toto vlakno neni vubec o TC !!!
Back to top
View user's profile Send private message
Guliver
Junior Member
Junior Member


Joined: 12 Jan 2013
Posts: 5

PostPosted: Sun Oct 18, 2015 6:39 am    Post subject: Reply with quote

Vypnut HW cache disku sa da ak to vyrobca podporuje, skusal som to. Ale to ma nezaujima a ni to nepotrebujem riesit a zbytocne to degraduje vykon, ako pises.

"Mnou popsanı postup urcite Windows zakazuje tzv. zpozdeny zapis na dane zarizeni. To neznamena, ze naposledy zapsana data nejsou jeste chvili po zapisu i v RAM (nez je vytlaci jina data), ale to prece nejde ani jinak !!!"

Ano, bokom si skopirovat nejaky 2GB subor sa da aby sa precistila RAM, ale nie je to pohodlne riesenie. Komplikuje to pracu s nastrojom "Synchronizovat priecinky", kedze volba "porovnat podla obsahu" straca zmysel, ked cast dat sa nacita z RAM a nie HDD.

"Kudy by se data z jednoho zarizeni do druheho dostavala, kdyz ne pres operacni pamet ???"
Je jasne, ze na prenos z jedneho zariadenia do druheho sa pouziva RAM, ale to neznamena, ze ked tie data potrebujem este raz, ze tie data sa maju nacitavat z RAM. Neviem preco je problem este raz tie data nacitat priamo z HDD (ci uz opat cez RAM, alebo nejak inak).

K poslednemu odstavcu:
Zle si to pochopil, pisal som o tom ze pravdepodobne kvoli nejakej HW chybe stareho pocitaca sa mi posahali dva subory zo 120GB. Samozrejme, ze do RAM sa nezmestilo 120GB, ale len cca 1-2GB. Dalsi problem je ten, ze ak si uz nejaky subor mal nacitany v RAM s spustits si synchronizaciu na kopirovanie, tak aj ked ten nacitany subor bol v ramci synchronizacie na poslednom mieste, tak stale zostane v RAM. Vysledkom je to, ze po synchronizacii pri overovani integrity sa ten posledny subor opat nacita z RAM, pretoze tymi novymi sa pri synchronizacii neprepisal, ako by sa dalo cakat.

"Asi jsi mel na mysli uvodni nacteni adresaru", nie toto som nemal na mysli.

"Tedy pokud neporovnavas tak male adresare, ze mohou byt oba nacteny komplet v pameti" - PRESNE TOTO POTREBUJEM VYPNUT !!!

Takze ako som uz pisal aj minule mal by to riesit parameter NtfsMemoryUsage, ale nefunguje to.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Total Commander Forum Index -> Slovak and Czech All times are GMT - 6 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Impressum: This site is maintained by Ghisler Software GmbH

Using phpBB © 2001-2005 phpBB Group