Otevreni vice souboru najednou v externim editoru

Moderated forum for Slovak and Czech users

Moderators: Darkman_, Hacker

Post Reply
Dragan Dabić
Junior Member
Junior Member
Posts: 6
Joined: 2012-02-02, 11:17 UTC

Otevreni vice souboru najednou v externim editoru

Post by *Dragan Dabić » 2012-02-02, 12:55 UTC

Omlouvám se a jsem asi natvrdlý, prošel jsem celé fórum, potřebuji udělat následující věc. Popíšu názorně:

V normálním Průzkumníku Windows mám pod sebou 5 souborů .doc, které jsou asociované na otevírání v OpenOffice. Na první soubor umístím kurzor stisknu shift a jedu šipkou dolů. Tímto způsobem označím (tedy neoznačím insertem, ale spíše vyberu do inverzního označení) všech 5 souborů pod sebou. Pak dám jen enter, a všech 5 souborů se naráz otevře v OpenOffice.

Jak tohle udělám v TC? Asi je to triviální, že se o tom nikde nedočtu, ale nedaří se mi na to přijít. V TC se vždy tímto způsobem otevře jen jeden soubor, na kterém je právě kurzor (i když jich je označeno víc).

Zkoušel jsem nastavit OpenOffice jako externí editor i na F3 nebo F4, ale vždy to otevírá jen jeden soubor. Jediná možnost je otevřít OpenOffice předem a pak do něj přetáhnout tu označenou skupinu souborů z TC myší. Pak se otevřou všechny. To je ale práce navíc. Dokonce mi nikdy nefunguje ani otevírání všech vybraných souborů najednou v listeru, jak by to měla udělat zkratka shift+F3, vždy jen jeden.

Dík za jakoukoli radu, jak to udělat nebo nasimulovat. Dost by mi to pomohlo v práci.

User avatar
totcmd
Senior Member
Senior Member
Posts: 223
Joined: 2006-11-06, 00:07 UTC
Location: Praha
Contact:

Post by *totcmd » 2012-02-02, 17:16 UTC

Možná existuje i lepší způsob...

Označím všechny potřebná soubory, stisknu pravé tlačítko myši na tak dlouho, až se mi otevře místní (kontextová) nabídka a z ní vyberu položku Otevřít, nebo Otevřít v aplikaci bla bla bla.

Funguje to ale různě... záleží na programu.
Excel a Word mi funguje korektně, ale třeba *.MHT soubory v Internet Exploreru ne, zatímco v Opeře zase bez potíží.
Jeden soubor vladne vsem, jeden jim vsem kaze, jeden vsechny ovladne... totalcmd.exe

Dragan Dabić
Junior Member
Junior Member
Posts: 6
Joined: 2012-02-02, 11:17 UTC

Post by *Dragan Dabić » 2012-02-02, 19:02 UTC

totcmd wrote:Možná existuje i lepší způsob...

Označím všechny potřebná soubory, stisknu pravé tlačítko myši na tak dlouho, až se mi otevře místní (kontextová) nabídka a z ní vyberu položku Otevřít, nebo Otevřít v aplikaci bla bla bla.

Funguje to ale různě... záleží na programu.
Excel a Word mi funguje korektně, ale třeba *.MHT soubory v Internet Exploreru ne, zatímco v Opeře zase bez potíží.
Jojo, to také funguje, ale bohužel to je podobně zdlouhavé jako otevřít OpenOffice a poté tam celou skupinu souborů přetáhnout myší, jak jsem popisoval. Já bych potřeboval nějak zařídit, aby se to všechno naráz otevřelo hned po stisku nějaké klávesy (nebo zkratky) bez další manipulace (jako to jde v průzkumníku).

User avatar
totcmd
Senior Member
Senior Member
Posts: 223
Joined: 2006-11-06, 00:07 UTC
Location: Praha
Contact:

Post by *totcmd » 2012-02-02, 21:06 UTC

Nejsem si jistý, zda si rozumíme. ;-)
Přijde ti stisknutí jedné klávesy navíc jako příliš zdlouhavé?

Mě otevření 5 dokumentů aplikace Word v LibreOffice trvá asi sekundu.

Takže ti to zkusím popsat trošku jinak.
Pokud například nechci používat myš, tak pomocí kurzorových šipek najdu v programu Total Commander první *.doc nebo *.docx soubor, ... pak pomocí klávesy Insert (nebo mezerníkem) ho (a případně další) označím.
Stisknu klávesu pro zobrazení místní nabídky (ta se nachází vpravo od mezerníku jako druhá, případně třetí dle typu klávesnice), mrknu jaké písmeno je ve slově Otevřít podtržené (v mém případě E) a pak stisknu ještě klávesu s tím odpovídajícím písmenem.
Všechny označené soubory se mi otevřou v editoru.

Jak jsi popsal výběr souborů v prvním příspěvku, tak to lze v TC udělat stejně. Akorát ty v Průzkumníku pak stiskneš Enter a já v TC klávesu "Menu" a písmeno "e".

Suma sumárum, rozdíl oproti Průzkumníku je jen jeden stisk klávesy navíc. To mi zrovna jako moc zdlouhavé nepřijde.

PS
Používám Windows 7 a nastavil jsem Writer jako výchozí program pro otevírání *.doc(x) souborů.
Jeden soubor vladne vsem, jeden jim vsem kaze, jeden vsechny ovladne... totalcmd.exe

Dragan Dabić
Junior Member
Junior Member
Posts: 6
Joined: 2012-02-02, 11:17 UTC

Post by *Dragan Dabić » 2012-02-02, 21:26 UTC

totcmd wrote:Nejsem si jistý, zda si rozumíme. ;-)
Přijde ti stisknutí jedné klávesy navíc jako příliš zdlouhavé?

Mě otevření 5 dokumentů aplikace Word v LibreOffice trvá asi sekundu.

Takže ti to zkusím popsat trošku jinak.
Pokud například nechci používat myš, tak pomocí kurzorových šipek najdu v programu Total Commander první *.doc nebo *.docx soubor, ... pak pomocí klávesy Insert (nebo mezerníkem) ho (a případně další) označím.
Stisknu klávesu pro zobrazení místní nabídky (ta se nachází vpravo od mezerníku jako druhá, případně třetí dle typu klávesnice), mrknu jaké písmeno je ve slově Otevřít podtržené (v mém případě E) a pak stisknu ještě klávesu s tím odpovídajícím písmenem.
Všechny označené soubory se mi otevřou v editoru.

Jak jsi popsal výběr souborů v prvním příspěvku, tak to lze v TC udělat stejně. Akorát ty v Průzkumníku pak stiskneš Enter a já v TC klávesu "Menu" a písmeno "e".

Suma sumárum, rozdíl oproti Průzkumníku je jen jeden stisk klávesy navíc. To mi zrovna jako moc zdlouhavé nepřijde.

Tak to už je lepší, díky :D To mě vůbec nenapadlo vyzkoušet. Jedna klávesa navíc není tak zlá (i když ten samotný enter v průzkumníku je zatím nepřekonán). Ještě tedy doplňující dotaz: šla by nějak ta zkratka na Otevřít přemapovat, aby to místo E bylo třeba L (ať nemusím přehmatávat tak daleko)?

User avatar
totcmd
Senior Member
Senior Member
Posts: 223
Joined: 2006-11-06, 00:07 UTC
Location: Praha
Contact:

Post by *totcmd » 2012-02-02, 21:53 UTC

To e ve slově Otevřít je systémová nabídka a to já přemapovat neumím.

Pokud by se ti ale jednalo jen a pouze o dokumenty pro Writer, tak si vytvoř "uživatelský příkaz" či "tlačítko" do tlačítkové lišty.

Jak třeba na to tlačítko?
Najdi si v "program files" spouštěcí soubor programu Writer. U mě je v cestě c:\Program Files (x86)\LibreOffice 3.4\program\swriter.exe
Ten exáč uchop myší a přetáhni ho do volného místa v tlačítkové liště a tam ho upusť.
Na takto vytvořené tlačítko klikni pravou myškou a z nabídky vyber položku "Změnit..."
V zobrazeném dialogovém okně do pole Parametry: dopiš %P%S
a tlačítkem OK potvrď.

Pak vyber odpovídající *.doc(x) soubory a klikni na to tlačítko...
Všechny se ti otevřou v programu Writer.

Podobným způsobem lze vytvořit uživatelský příkaz (nemusíš mít tlačítko v liště) a tomu lze přidělit i zkratku.

Ale to je ždibec složitější na popis co a jak, ale zkusím ti to popsat jen co to vyzkouším...
Jeden soubor vladne vsem, jeden jim vsem kaze, jeden vsechny ovladne... totalcmd.exe

User avatar
totcmd
Senior Member
Senior Member
Posts: 223
Joined: 2006-11-06, 00:07 UTC
Location: Praha
Contact:

Post by *totcmd » 2012-02-02, 22:16 UTC

Jak na uživatelský příkaz s klávesovou zkratkou?

Poznámka:
Tak jsem uživatelský příkaz vyzkoušel a odrovnal jsem si TC 8beta17a do nepoužitelného stavu. (Zmizela mi tlačítková lišta.) :D

Pokud používáš stabilní verzi 7.56a, tak vyzkoušej toto.

Klikni do Tlačítkové lišty pravou myškou a dej Změnit...
V dialogovém okně Změna tlačítkové lišty v poli Příkaz: klikni na to tlačítko se symbolem lupy.

Otevře se ti dialogové okno Vybrat příkaz, kde v levém sloupci klikni na usercmd.ini (je to zcela dole).

Pak klikni na tlačítko Nový a do Název nového příkazu (em_xyz): zadej třeba em_writer a potvrď OK.

Otevře se ti okno Změna uživatelského příkazu, kde do pole Příkaz: zadej cestu k exe souboru c:\Program Files (x86)\LibreOffice 3.4\program\swriter.exe
a do pole Parametry: %P%S

Do Soubory ikon: zadej c:\Program Files (x86)\LibreOffice 3.4\program\swriter.exe
a do Název tlačítka: Writer
a tlačítkem OK vše potvrď.

Mělo by se ti vytvořit odpovídající tlačítko s příkazem em_writer...

Přejdi do nabídky Konfigurace -> Možnosti... -> (zcela dole) Různé
Vyber nějakou vhodnou zkratku a v poli Příkaz: najdi pomocí tlačítka s lupou ten náš příkaz em_writer ... a pak nezapomeň stisknout to tlačítko těsně vedle se zeleným zatržítkem.
Tím klávesouvou zkratku potvrdíš a aktivuješ.

Snad tě to nasměruje OK.

PS
Pořád nevylučuji, že se to vše dá udělat nějakou podstatně jednoduší metodou. Já moc často xy souborů naráz neotevírám. Takže to neber jako dogma a počkej s čím přijde i někdo jiný...
Jeden soubor vladne vsem, jeden jim vsem kaze, jeden vsechny ovladne... totalcmd.exe

Dragan Dabić
Junior Member
Junior Member
Posts: 6
Joined: 2012-02-02, 11:17 UTC

Post by *Dragan Dabić » 2012-02-03, 23:19 UTC

Tak bohužel, zkusil jsem všechno podle tvého návodu, a nefunguje to. Otevírá to stále jen jeden soubor, bez ohledu, kolik jich je označeno. Je to stejné při klikání na tlačítko jako při použití zkratky. Přetáhnutí souborů myší na tlačítko v TC nefunguje pro změnu vůbec.

Jediná možnost, kdy to funguje, tedy zůstává:
1. přetažení myší do již otevřeného editoru
2. menu-E

Škoda, ale to už evidentně chci po TC moc. Ještě zkusím nějak zjistit, jak aspoň přemapovat to písmeno z Otevřít.

User avatar
totcmd
Senior Member
Senior Member
Posts: 223
Joined: 2006-11-06, 00:07 UTC
Location: Praha
Contact:

Post by *totcmd » 2012-02-04, 05:29 UTC

Zkontroluj dvě věci:

Zkontroluj u tlačítka
Cestu k exe souboru v části Příkaz

Code: Select all

Příkaz: c:\Program Files (x86)\LibreOffice 3.4\program\swriter.exe
Ta cesta musí vést ke tvému programu Writer... (Takže ji možná budeš mít jinou.)

a část Parametry

Code: Select all

Parametry: %P%S
(%P%S - Vloží do příkazového řádku názvy všech vybraných souborů včetně úplné cesty. Názvy, které obsahují mezery, budou uzavřeny do uvozovek. NEDÁVEJTE do uvozovek samotné parametry %P%S!)

Pak to prostě musí fungovat.

PS Jaký používáš systém (OS), verzi TC a verzi OpenOffice?
Jeden soubor vladne vsem, jeden jim vsem kaze, jeden vsechny ovladne... totalcmd.exe

Dragan Dabić
Junior Member
Junior Member
Posts: 6
Joined: 2012-02-02, 11:17 UTC

Post by *Dragan Dabić » 2012-02-04, 14:13 UTC

Bohužel to nefunguje, cestu mám správnou (editor se otevírá), lze v něm otevřít jeden soubor, ale problém bude zřejmě v parametru, který to nechce brát na vědomí. Uvozovky mě napadly taky, takže jsem to zkoušel s uvozovkami i bez, ale nejde to ani v jednom případě. Mám podezření, že TC zkrátka odmítá vkládat/akceptovat názvy všech vybraných souborů. Připadá mi, že to funguje jen v případě, kdy se operace odehrává de facto mimo TC (přetažení do otevřeného editoru).

Mám:
win 7 home premium
TC 7.56a
OOo 3.3

Post Reply