Syn2 in development

Discuss and announce Total Commander plugins, addons and other useful tools here, both their usage and their development.

Moderators: Hacker, Stefan2, white, sheep

User avatar
sepa.spb.ru
Junior Member
Junior Member
Posts: 6
Joined: 2007-11-03, 17:37 UTC
Contact:

Syn2 in development

Post by *sepa.spb.ru » 2007-11-03, 18:09 UTC

New version based on Econtrol Syntax Editor!
  • So now it have full unicode support, more stable.
  • Tabs and SplitWindow support
  • Print
  • Fully customizable lexer, code structure to tree parsing. RegExp support in parser
  • Line at gutter which show modify status of current line
  • Aligntoken, sort etc
In development now, but i have very few time to it. So there are open sources. If you have ideas about implementing some features or optimizations - send me your code. (I have license of eControl)

Another question - is lexers. I include all found information about lexer customization to help file. But have no time to understand it by myself =( It has now good example lexers for 'Delphi' and 'HTML' but others are more simple. (Without codefolding, structure to tree parsing etc) It will be great if someone write a more complete help about lexer creation.

v2.04
[download, 999kb]
[home]
Last edited by sepa.spb.ru on 2007-12-12, 18:58 UTC, edited 3 times in total.
sepa.spb.ru/?syn_eng

User avatar
Alextp
Power Member
Power Member
Posts: 2321
Joined: 2004-08-16, 22:35 UTC
Location: Russian Federation
Contact:

Post by *Alextp » 2007-11-03, 19:20 UTC

http://sepa.spb.ru/d.php?syn/Syn2.rar

Good. First TC plugin on EControl component.

icfu
Power Member
Power Member
Posts: 6052
Joined: 2003-09-10, 18:33 UTC

Post by *icfu » 2007-11-03, 19:51 UTC

Access violation when calling the setup.
Lister keys (like "4") are not forwarded.

Edit mode...
- should not be activated by default.
- state is not remembered.
- button and config options is missing.

Icfu
This account is for sale

User avatar
eugensyl
Power Member
Power Member
Posts: 564
Joined: 2004-06-03, 18:27 UTC
Location: România
Contact:

Post by *eugensyl » 2007-11-05, 06:59 UTC

icfu wrote:Access violation when calling the setup.
Lister keys (like "4") are not forwarded.

Edit mode...
- should not be activated by default.
- state is not remembered.
- button and config options is missing.

Icfu

Maybe RTF extension is not necessary to be by default show unformatted file. Default can be TXT or other plain text.

As ICFU sad, "lister keys (like "4") are not forwarded" and this is a undesired option. I like to have possibility to edit file, with proper editor, after viewing.
I know, with F4 I can edit directly in syn2, but this is an option.

Also, an small executable can be a alternative choice.

Can you add multi language support (like synminus or synplus)?
My Best Wishes,

Eugen

User avatar
sepa.spb.ru
Junior Member
Junior Member
Posts: 6
Joined: 2007-11-03, 17:37 UTC
Contact:

Post by *sepa.spb.ru » 2007-11-05, 16:43 UTC

Access violation when calling the setup.
Could anybody confirm? How do you open config? (icon/F9) Where is TC installed?
Lister keys (like "4") are not forwarded.
fixed
Edit mode...
- should not be activated by default.
- state is not remembered.
- button and config options is missing.
To deactivate edit by default Options -> ReadOnly. All new files will open as ReadOnly. All saved state files will opens as they was closed. State от cursor pos, bookmarks, selection, encoding, ReadOnly state is remembered. Window pos and size remembered only for last file.
Button config in Options-> Keys
Maybe RTF extension is not necessary to be by default show unformatted file. Default can be TXT or other plain text.
RTF is not default!
DetectString: !(EXT="RTF" & [2]="r" & [3]="t" & [4]="f") & (SIZE<1000000 | FORCE)
Means that all files except RTF, and filesize < 1Mb
You can edit detectstring to any you want in winmd.ini.
Also, an small executable can be a alternative choice.
External exe loader is planned
Can you add multi language support (like synminus or synplus)?
I'll not do it. If anybody send me a code, i'll include it in plugin.
sepa.spb.ru/?syn_eng

User avatar
Horst.Epp
Power Member
Power Member
Posts: 3054
Joined: 2003-02-06, 17:36 UTC
Location: Germany

Post by *Horst.Epp » 2007-11-05, 16:54 UTC

sepa.spb.ru wrote:
Access violation when calling the setup.
Could anybody confirm? How do you open config? (icon/F9) Where is TC installed?

Confirmed. Setup opened from Ico, F9 or context menu inside of viewed file.
It happens on all.
TC is installed in c:\program files\wincmd

icfu
Power Member
Power Member
Posts: 6052
Joined: 2003-09-10, 18:33 UTC

Post by *icfu » 2007-11-05, 19:16 UTC

1.
Could anybody confirm? How do you open config? (icon/F9) Where is TC installed?
Try this: F3 on Cfg\htm.int, right click => setup
C:\Programme\Dateimanagement\Allgemein\Dateimanager\Total Commander\

2. Cannot confirm that forwarding is fixed!

3.
To deactivate edit by default Options -> ReadOnly. All new files will open as ReadOnly.
Had overlooked that, sorry.

4.
All saved state files will opens as they was closed.
That's nice as an optional feature only. For me it's totally confusing to now know in what mode Syn2 opens. I want to keep standard lister switching enabled at all times.

5. New bug, when Syn2 is loaded twice, tested with fresh installation:
>>Access violation at address 01793850 in module 'Syn2.wlx'. Read of address 000002B4.

6. Another bug, terrible crash which filled my screen with popups, cannot reproduce anymore. I also don't know if it was related to your plugin, nevertheless I mention it...:
>>CheckSynchronize called from thread $5B8, which is NOT the main thread.

Icfu
This account is for sale

bayarookie
Junior Member
Junior Member
Posts: 17
Joined: 2007-09-15, 16:17 UTC
Location: Ulan-Ude, Russia

Post by *bayarookie » 2007-11-09, 07:15 UTC

You can use any part of SynMinus source code, mainly language support and autodetection codepage. If you interested, I can extract em from source code, but I can forget some parts of it :) Better if you take all code and copy some parts to your project.

User avatar
sepa.spb.ru
Junior Member
Junior Member
Posts: 6
Joined: 2007-11-03, 17:37 UTC
Contact:

Post by *sepa.spb.ru » 2007-11-10, 15:34 UTC

Confirmed. Setup opened from Ico, F9 or context menu inside of viewed file.
It happens on all.
Try this: F3 on Cfg\htm.int, right click => setup
Bad that i cant reproduce this bug =(. Try different path at home, and works ok about 50 computers at my work. There is save of open tab number. When you open setup it opens at last opened tab. ('fSetup.Tag=' under [Template] section of syn.ini) So you have this error at one specific tab, or at every tab? After error message does setup opens or this error closes all Syn windows?
2. Cannot confirm that forwarding is fixed!
I mean that it is fixed in my developing version. Which is now uploaded as 2.02
That's nice as an optional feature only. For me it's totally confusing to now know in what mode Syn2 opens.
You can turn off (set to zero) Length of File State history and Remember last window size/position at Misc Tab in Options.
New bug, when Syn2 is loaded twice, tested with fresh installation:
This is stable error every 2 loads? I cant reproduce =(
terrible crash which filled my screen with popups, cannot reproduce anymore. I also don't know if it was related to your plugin, nevertheless I mention it...:
>>CheckSynchronize called from thread $5B8, which is NOT the main thread.
Possible fixed.
You can use any part of SynMinus source code
Great! I'll look at it =)

There is some other fixes, but they will be in plugin with next SDK update.
  • v 2.02
  • Loader Syn2.exe (has MultiTab mode always enabled)
  • Chm context help for curent word/selection by F1
  • Forward 1..4,N,P keys to lister when ReadOnly or Alt pressed
  • 'Copy URL' command in url context menu
  • Help updated (Statusbar fields, encoding selection)
  • Hotkeys list sorted
  • PHP string rule updated
  • colored hints when mouse over function from ACP
  • Detectstring fixed to open blank files
  • AV at CheckSynchronize possible fix
  • MidleClick on Tabs free space - creates new blank Tab
sepa.spb.ru/?syn_eng

icfu
Power Member
Power Member
Posts: 6052
Joined: 2003-09-10, 18:33 UTC

Post by *icfu » 2007-11-10, 16:10 UTC

Bad that i cant reproduce this bug
I tried path without space, fresh wincmd.ini, only Syn2 installed, the bug is 100% reproducable with the htm.int file!
After error message does setup opens or this error closes all Syn windows?
Setup opens.
You can turn off (set to zero) Length of File State history and Remember last window size/position at Misc Tab in Options.
These two settings have no effect on the EDIT MODE state. But your new Read Only mode setting works, thanks!

Edit, bug: Both settings jump back to 20 on next Syn2 load, values are not stored!
This is stable error every 2 loads?
It's stable in my standard TC installation. I think it has something to do with your autoclosing of any additional lister window as soon as another Syn2 instance is called. This should not be default, it is against my expected lister usage – I don't want to have one plugin take over my lister – and also somewhat unstable...:
http://img134.imageshack.us/img134/4505/syn2rr1.png

Icfu
Last edited by icfu on 2007-11-10, 16:46 UTC, edited 4 times in total.
This account is for sale

User avatar
Horst.Epp
Power Member
Power Member
Posts: 3054
Joined: 2003-02-06, 17:36 UTC
Location: Germany

Post by *Horst.Epp » 2007-11-10, 16:20 UTC

Good news, version 2.02 no longer crashes for me.
I can now invoke setup without problems.

User avatar
patxiku
Member
Member
Posts: 119
Joined: 2006-11-02, 13:36 UTC
Location: Bilbao

Are there more highligth schemes?

Post by *patxiku » 2007-11-10, 16:51 UTC

I use very much this lister pluging (v.1.5), specially for building autohotkey scripts. But new highlight formats doesn't support AHK files and old highlight schemes. There is any way for translating old schemes to the new library or to the new lexer configuration?

Thank for your really good work.

User avatar
Alextp
Power Member
Power Member
Posts: 2321
Joined: 2004-08-16, 22:35 UTC
Location: Russian Federation
Contact:

Post by *Alextp » 2007-11-14, 20:02 UTC

Links (urls) in CHM help should open in a new window.

User avatar
sepa.spb.ru
Junior Member
Junior Member
Posts: 6
Joined: 2007-11-03, 17:37 UTC
Contact:

Post by *sepa.spb.ru » 2007-11-20, 17:42 UTC

I tried path without space, fresh wincmd.ini, only Syn2 installed, the bug is 100% reproducable with the htm.int file!
ok, i hope i've found it =)
Both settings jump back to 20 on next Syn2 load, values are not stored!
fixed
I think it has something to do with your autoclosing of any additional lister window as soon as another Syn2 instance is called. This should not be default, it is against my expected lister usage
You can turn it off: Options->View->Use MDI
There is any way for translating old schemes to the new library or to the new lexer configuration?
Only manually write new highlight scheme. Only ACP files supported from Syn1.5. But this new lexer schemes are more powerfull. Structure to tree parsing, highlight matching bracket/token etc, what haven't SynUniSyn schemes. There are now only few highlight shemes exists and there are only one fully featurable (Delphi). So need some help writing/improving other schemes. If anybody write some new or improved scheme - send it to me, i'll post it on site with your copyright =)
Links (urls) in CHM help should open in a new window.
ok, will be fixed in next version

v2.03
  • AV when open Options/About
  • Lost edit focus when activate syn2.exe
  • Wrong paint of toolbars/scrollbars
  • Options->Misc->History numbers now saved
  • AV in SDI mode, when last windows close
  • Hotkeys for next/prev tab in MDI mode (Ctrl-Tab / Ctrl-Shift-Tab)
  • Default Codefolding toggle in Options->Editor
  • Zoom hotkeys(Ctrl-Num+ / Ctrl-Num-)
  • Close Tab by DblClick
  • In ReadOnly mode Space=PgDn, Cursor - scrolls text
  • State saves now for all Tabs when multiple closed
  • Crush when save to ReadOnly file
  • Fixed bug with find current word (Ctrl-Shift-Up/Dn)
sepa.spb.ru/?syn_eng

icfu
Power Member
Power Member
Posts: 6052
Joined: 2003-09-10, 18:33 UTC

Post by *icfu » 2007-11-20, 18:31 UTC

You can turn it off: Options->View->Use MDI
This setting shouldn't be active by default, that's my point. I have tried to explain that half a dozen times, I will stop it now as you don't seem to be interested. ;)

Thanks for the update.

Icfu
This account is for sale

Post Reply